Besmette jeugd

Kinderen van NSB'ers na de oorlog

Ismee Tames

Besmette jeugd - Ismee Tames
Besmette jeugd achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€20,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789460030178
TaalNederlands
Aantal pagina's272
Afmetingen21,5 x 13,5 x 2,4 mm
UitgeverijBalans
Publicatiedatum2009

Onderwerpen

collaboratie nederland

Flaptekst

Politiek besmette jeugd.’ Zo werden ze genoemd, de kinderen van NSB’ers en andere Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Duitse kant stonden. In de jaren van de wederopbouw hadden kinderen van ‘foute’ ouders een uitzonderlijke positie. Zij werden aangekeken op de daden van hun ouders. Tegelijkertijd kon de overgrote meerderheid van deze kinderen persoonlijk niets worden aangerekend.

In dit boek onderzoekt Ismee Tames hoe in het naoorlogse Nederland werd omgegaan met schuld en boete. Daarbij laat zij overtuigend zien dat het leven van deze kinderen op een unieke manier de toenmalige opvattingen over opvoeding, gezin en man-vrouwverhoudingen weerspiegelt. Deze opvattingen waren bepalend voor de manier waarop de overheid en maatschappelijke organisaties, maar ook de buurt, de school en de jeugdbeweging reageerden op deze kinderen. Bovendien was van cruciaal belang hoe er in de gezinnen waarin zij opgroeiden omgegaan werd met het verleden.

Tames schetst een geheel nieuw beeld van de jaren 1945-1960. Om te voorkomen dat er in een volgende oorlog opnieuw een groep collaborateurs zou opstaan, moesten de kinderen van ‘foute’ Nederlanders zo snel mogelijk worden geïntegreerd en onzichtbaar gemaakt. Deze geforceerde integratie had vaak een averechts effect: zij voelden zich afgewezen en in het nauw gebracht. Dat inzicht maakt Besmette jeugd tot een historisch werk met grote actualiteitswaarde.