Atatürk

en Turkije's weg naar Europa

Maurice Becker

Atatürk - Maurice Becker
Atatürk achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, zo goed als nieuw
€18,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789059114401
TaalNederlands
Aantal pagina's350
Afmetingen235 x 154 x 33 mm
UitgeverijAspekt
Publicatiedatum2008

Onderwerpen

turkije

Flaptekst

Mustafa Kemal Atatürk wordt vermoedelijk geboren in het voorjaar van het jaar 1881. Na zijn afstuderen aan de militaire academie van Istanbul in 1904 raakt Mustafa Kemal betrokken bij clandestiene politieke activiteiten. Vier jaar later breekt er in het Osmaanse rijk een opstand uit van de Jong Turken.

Mustafa Kemal is ten tijde van de revolutie bekend bij zijn collega-officieren, voornamelijk leeftijdgenoten. Voor de grote publiek is hij dan nog een onbekende figuur.

Door zijn opvallende militaire prestaties, in de periode 1911-1922, weet hij de machtigste man van Turkije te worden.

Zijn ultieme doel is van Turkije een modern land te maken waarin godsdienst geen dominante rol meer speelt. Hij bewijst dit door het kalifaat in 1924 af te schaffen en hervormingen door te voeren die op het Westen gestoeld zijn.

Als hij in 1938 overlijdt laat hij een land achter dat nog steeds zeer veel armoede kent. De moderniseringen dringen alleen door tot een klein deel van de samenleving.

Nochtans is er mat Atatürk een stap gezet die daadwerkelijk tot doel heeft om van Turkije een volwaardig Europees land te maken. Dat dit een politiek proces is van vallen en opstaan, heeft de moderne geschiedenis van Turkije wel bewezen, niettemin is het aan de persoon Atatürk te danken dat de weg naar Europa definitief is ingeslagen.