Astronoom van de Keizer

Ferdinant Verbiest en zijn Europese Sterrenkunde

Noël Golvers

Astronoom van de Keizer - Noël Golvers
Astronoom van de Keizer achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789061524397
TaalNederlands
Aantal pagina's252
UitgeverijDavidsfonds
Publicatiedatum1988

Onderwerpen

wetenschapsgeschiedenis evangelisatie sterrenkunde china jezuïeten

Flaptekst

300 jaar geleden stierf Ferdinand Verbiest in China: bij leven was hij reeds een legende en het model van de geslaagde missionaris.

De Chinese keizer Kangxi had inderdaad het volste vertrouwen in deze geniale Vlaamse jezuïet : hij stelde hem aan tot officieel astronoom en later zelfs tot mandarijn. Zo slaagde Verbiest in het opzet dat de jezuïeten zich hadden gesteld bij de evangelisatie van China. De intellectuele toplaag aan het Chinese hof moest ervan overtuigd worden dat de Europese wetenschap ‘superieur’ was aan de Chinese; eenmaal dit doel bereikt, zou, volgens de jezuïeten, de weg openliggen voor de aanvaarding van het katholicisme…

Om dit te verduidelijken schreef Verbiest zijn Astronomia Europaea, bestemd voor een Europees publiek. Daarin toont Verbiest via overtuigende experimenten de superioriteit aan van de Europese sterrenkunde. Vervolgens doet de Vlaamse wetenschapper verslag van de met succes uitgevoerde ingenieursopdrachten : b.v. het ontwerpen en gieten van kanonnen, de bouw van optische instrumenten, het verfijnen van de werking van de zonnewijzer, het begin van de uurwerktechnologie, het aanleren van tekenen in perspectief, enz…

Nu verschijnt de tekst van dit in zijn tijd belangrijk en nu nog revelerend werk voor het eerst in Nederlandse vertaling. Deze primeur werd gerealiseerd door classicus dr. Noël Golvers, die Verbiests boek in een vlot leesbare taal heeft omgezet. Vooraf schetst de bekende sinoloog professor dr. Ulrich Libbrecht Ferdinand Ver-biest als ‘politieke’ figuur en als wetenschapper. Bovendien belicht hij op boeiende wijze de confrontatie tussen Chinese en Europese wetenschap en religie.

Een bijzonder levendig en boeiend boek, waarin een eerste confrontatie tussen Oost en West in woord én beeld is gebracht.