Arthur

Hubert Lampo

Arthur - Hubert Lampo
Arthur achterflap
Goodreads waardering - 1 beoordeling
3.56
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789061134329
TaalNederlands
Aantal pagina's159
UitgeverijHet Spectrum
Publicatiedatum1985

Onderwerpen

koning arthur legenden

Flaptekst

Arthur, een naam geassocieerd met sagen, legenden en grootse avonturen. Een naam vol symboliek, die leeft in de gedachten van de velen die gefascineerd zijn door deze heroïsche figuur. Hoe werkelijk was Arthur? Een man van vlees en bloed, die iets vertegenwoordigt waaraan de moderne denkende mens behoefte heeft?
Vragen die opkomen bij een ieder die op zoek is naar een stralend voorbeeld. Een voorbeeld van moed en grote geestkracht. een bron om eigen krachtentuit te putten, een leven lang.

Colin Wilson schreef in zijn voorwoord over Hubert Lampo’s tekst onder meer ‘Hij heeft, zo komt mij voor, een waardig metgezel geschapen voor zijn opmerkelijke roman De komst van Joachim Stiller, een machtig en aangrijpend voorbeeld van ‘magisch realisme’. Het realisme zit hem in de geleerdheid, in zijn enorm uitgebreide kennis omtrent de Arthur-literatuur; maar de scheppende kracht achter zijn boek is zijn machtige verbeelding, die zo helemaal thuis schijnt in de sombere woestenij rond Dozmary Pool (waar, naar men zegt, de ‘Dame van het Meer’ het zwaard Excalibur ontving) of in de betoverende landstreek rond Glastonbury. Het boek gebruikt de thema’s van de wetenschap omtrent Arthur alsof het muziekthema’s zijn, om zijn eigen Arthur-symfonie tb scheppen… een boek dat, naar mijn mening, de beste algemene inleiding is tot dit eindeloos ingewikkelde onderwerp die ooit werd geschreven’.

Hubert Lampo (1920) - Vlaams auteur en vertegenwoordiger van het ‘magisch realisme’. Tot zijn bekendste, inmiddels klassiek te noemen werken behoren De zwanen van Stonehenge, De komst van Joachim Stiller, Terugkeer naar Atlantis, De heks en de archeoloog. Veel van zijn werk is in meerdere talen vertaald en werd veelvuldig bekroond.

Pieter Paul Koster (1945) - acteur, televisiejournalist en schrijver, die bovendien als fotograaf een grote naam heeft gemaakt. Hij ontmoette Hubert Lampo toevallig in Zuid-Engeland, toen beiden op zoek waren naar de ‘ware Arthur’. Pieter Paul Koster is tevens een van de de weinigen die de huidige Druïden heeft geïnterviewd en gefotografeerd.

Uit hun ontmoeting ontstond deze adembenemend mooie en fijnzinnige uitgave, waarin het ‘magisch realisme’ van Hubert Lampo en dat van Pieter Paul Koster in volledige harmonie met elkaar versmelten.