Als wind en rook

Josepha Mendels

Als wind en rook - Josepha Mendels
Als wind en rook achterflap
Goodreads waardering - 3 beoordelingen
4.00
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€6,50
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 6
Verzendkost Nederland: € 8
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789029095983
TaalNederlands
Aantal pagina's183
UitgeverijMeulenhoff Boekerij
Publicatiedatum01-01-1999

Onderwerpen

nederlandse schrijfsters feminisme interbellum

Flaptekst

Josepha Mendels (Groningen, 1902), in 1986 winnares van de eerste Anna Bijns Prijs, maakte naam met haar romans Rolien en Ralien (1947) en Als wind en rook (1950). Daarna verschenen van haar nog vele romans en verhalen. Als wind en rook, een van de boeiendste romans uit de naoorlogse jaren, werd bij verschijnen in 1950 bekroond met de Vijverberg-prijs.
Het verhaal speelt in het ‘joods-Hollandse binnenhuisje’ van de jaren twintig en dertig, maar het thema is vooral het misbruik dat zo vaak, en lang niet altijd te kwader trouw, wordt gemaakt van de liefde en de genegenheid in het huwelijk.
Het boek is wel een ‘feministische roman avant la lettre’ genoemd: de rechtlijnige, verstarde en niet altijd oprechte Simon Cohen legt zijn terreur op aan zijn vrouw Elisa en aan zijn dochtertjes, die hij niet gewenst had, want hij hoopte op een zoon. Zoals in alle romans en verhalen van Josepha Mendels treedt ook in Als wind en rook een vitale, onconventionele persoonlijkheid naar voren die ondanks tegenslagen geniet van de momenten van zelfveroverde vrijheid.