DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


« Als ich can »

Liber Amicorum in Memory of Professor Dr. Maurits Smeyers - Volume 1

Bert Cardon

« Als ich can » - Bert Cardon
« Als ich can » achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
  • Bindwijze: Hardcover met stofomslag
  • Conditie: tweedehands, als nieuw
€120,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Flaptekst

Maurits Smeyers werd op 12 juni 1937 geboren, als laatste van vier kinderen in het gezin Smeyers-Van Langendonck. Een nakomer, zou men kunnen schrijven (zijn zus was zes jaar ouder), maar dan een die zich mettertijd tot een voortrekker zou ontpoppen.

Moeder Cecilia van Langendonck was huisvrouw. Zijn vader Andreas, die bediende was in de toenmalige Belgische Boerenbond, was een selfmade volkskundige en historicus. In 1948 publiceerde hij Leuven, vroeger en nu, een gids en geschiedenis die jarenlang de voornaamste uitgave over Leuven zou blijven; bovendien werkte hij regelmatig mee aan regionale tijdschriften en publiceerde hij wekelijkse bijdragen over Leuven in de Gazet van Antwerpen. Als stichter van de plaatselijke heemkundige kring promootte hij de interesse voor verleden en toekomst van de abdij van Vlierbeek, stimuleerde hij het bronnenonderzoek van de abdijgeschiedenis en gaf hij de eerste uitvoerige studie uit over het onderwerp. Zijn zoon Maurits zou de belangstelling voor Leuven en Vlierbeek nooit verliezen. Als pas afgestudeerde universitair reeds schreef hij een studie over de in de abdij door de Heemkundige Kring verrichte opgravingen: het manuscript werd bekroond met de De Reesprijs van het Davidsfonds (Vlierbeeks bouwwerf, 1964, onuitgegeven). Na zijn humaniorastudie aan het Leuvense St.-Pieterscollege schreef Maurits zich in aan de K.U.Leuven, waar hij in 1961 het licentiaat behaalde in de geschiedenis, richting Moderne Geschiedenis. Van 1962 tot 1964 was hij leraar aan het 0.-L.- Vrouwcollege to Boom. Van 1964 of werd hij assistent bij professor dr. J.K. Steppe. In 1967 verwierf hij het diploma Middeleeuwse Studies, in 1970 werd hij doctor in de Middeleeuwse Studies (K.U.Leuven) met een proefschrift over het Turijns-Milanees getijdenboek. Bijdrage tot de Van Eyck-studie, een werk waarvoor de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten hem tot laureaat van de Klasse der Schone Kunsten zou uitroepen. Daarmee ging zijn wetenschappelijk werk voortaan de kunsthistorische richting uit. Van Eyck werd daarbij als het ware het ijkpunt. Zijn academische loopbaan zou hij uitbouwen aan de Leuvense Universiteit. In 1970 nog werd hij eerstaanwezend assistent, in 1974 werkleider, in 1975 lector, een jaar later buitengewoon docent, in 1977 docent. In 1985 zou hij hoogleraar worden, in 1989 gewoon hoogleraar. In die functies doceerde hij o.m. Iconologie, Miniatuurkunst, de Schilderkunst van de Middeleeuwen, de Kunst van de vroege Middeleeuwen, de Kunst in Spanje, Kerkelijke kunst, Inleiding tot de iconografie en de hulpwetenschappen. Van 1986 tot 1992 zou hij voorzitter worden van het Departement Archeologie en Kunstgeschiedenis.

Specificaties

ReeksCorpus of Illuminated Manuscripts
ISBN9789042912335
TaalEngels - Nederlands
Aantal pagina's920
UitgeverijPeeters
Publicatiedatum2002

Onderwerpen

miniaturen miniatuurkunst boekverluchting
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Dank je wel voor het heel mooie kaartje bij de boeken !!!!!! En je persoonlijk geschreven bericht. Ik krijg het gevoel een geschenkdoos ontvangen te hebben."
Ann V. uit Oudenaarde, België (5/11/2016)

"Zo professioneel!"
Natacha P. uit Sint-Niklaas, België (25/6/2016)

"Bedankt voor de supersnelle zending van het boek. Wat een service!"
Guy S. uit Berlaar, België (7/8/2016)

Maak een afspraak met De Kaft