Algebra

De brug tussen getallen en meetkundige constructies

M. Riemersma

Algebra - M. Riemersma
Algebra achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: tweedehands, lichte kastslijtage
€18,00
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789050410380
TaalNederlands
Aantal pagina's161
Afmetingen237 x 17 x 10 mm
UitgeverijEpsilon Uitgaven
Publicatiedatum1994

Onderwerpen

studieboeken

Flaptekst

​Beroemde meetkundeproblemen uit de tijd van de Griekse wiskunde zijn de driedeling van een hoek, de verdubbeling van de kubus en de kwadratuur van de cirkel met passer en liniaal. Ruim twee duizend jaar hebben wiskundigen, zowel professionals als amateurs, zich tot het uiterste ingespannen om ze op te lossen. Pas in de negentiende eeuw heeft men de instrumenten in handen gekregen om de principiële onmogelijkheid van deze klassieke constructies aan te tonen. Dat was het geval toen de abstracte algebra ver genoeg was ontwikkeld.

De algebra is het onderwerp van dit boek waarbij tevens wordt duidelijk gemaakt hoe dat zit met de problematiek van de klassieke constructies. Dit vindt plaats in het kader van de theorie van ringen en lichamen, maar de presentatie is zodanig dat deze tevens een goede basis biedt voor bestudering van andere onderwerpen van de algebra zoals eindige lichamen.

De opbouw van de tekst is erg concreet gehouden en is met name gepasseerd op de mogelijkheid om elementaire eigenschappen van gehele getallen te generaliseren tot veeltermen. Er zijn veel opgaven, ten dele met antwoorden en aanwijzingen.