Alexander de Grote

De ondergang van het Perzische rijk

Jona Lendering

Alexander de Grote - Jona Lendering
Alexander de Grote achterflap
Goodreads waardering - 46 beoordelingen
4.05
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: ongelezen, nieuwstaat
€12,50
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789025331443
TaalNederlands
Aantal pagina's404
Afmetingen214 x 134 x 32 mm
UitgeverijAthenaeum - Polak & Van Gennep
Publicatiedatum2005

Flaptekst

Over Alexander de Grote zijn sinds zijn dood al heel wat boeken geschreven. Maar Alexander de Grote. De ondergang van het Perzische rijk biedt ons een nieuw beeld van de Macedonische heerser. Als geen ander weet Jona Lendering door de traditionele Griekse propaganda heen te prikken, puttend uit de verrassende rijkdom van Babylonische en Iraanse bronnen. Aan de hand van talloze vertalingen uit authentieke verslagen, waaronder recent ontcijferde kleitabletten, neemt hij ons me op reis met Alexander. We trekken door verre landen met indrukwekkende landschappen, langs vreemde volkeren met andere culturen en ontmoeten gevaarlijke tegenstanders.

Lenderings Alexander is niet louter een held of medogenloze veroveraar, maar vooral een jonge leider gevangen tussen verschillende culturen, die één wilde zijn met alle mensen voor wie hij verantwoordelijk was en tegelijkertijd gezag moest uitstralen. Ook zijn belangrijkste tegenstander, de Perzische koning Darius 111, wordt in een nieuw licht gezet, niet als de traditionele lafaard uit de Griekse bronnen, maar als een capabel generaal, knap organisator en moedig man.

Naast de grotere historische lijn worden ook gewonere vragen beantwoord als: Hoe werd het leger van voedsel voorzien? Waaraan stierven de mannen op het slagveld? Wat konden de doktoren nog doen? En vooral: Wat leerden de Macedoniërs van de verslagen volkeren?

Jona Lendering is historicus. Eerder publiceerde hij onder meer Stad in marmer. Gids voor het antieke Rome aan de hand van tijdgenoten, door het NRC Handelsblad getypeerd als ‘de beste Romebeschrijving die ooit in Nederland verscheen’.

Wat zegt de pers?

‘Leest als een roman, hoewel deze kwalificatie ongepast is bij zoveel wetenschappelijke speurwerk.’ - De Volkskrant

‘Lendering maakt van Alexander weer een mens in plaats van een god of duivel.’ - De Morgen