ABC van het ballet

Rina Barbier

ABC van het ballet - Rina Barbier
ABC van het ballet achterflap
  • Bindwijze: Hardcover
  • Conditie: tweedehands, zeer net exemplaar
€7,50
Slechts 1 exemplaar op voorraad
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Specificaties

ISBN9789002141423
TaalNederlands
Aantal pagina's209
UitgeverijStandaard Uitgeverij
Publicatiedatum1979

Onderwerpen

ballet dans

Flaptekst

Na: Van operaballet naar Ballet van Vlaanderen; Twintig jaar dansen, het Stedelijk Instituut voor Ballet en Een kwarteeuw Balletschool is dit ABC de vierde publikatie, die Rina Barbier wijdt aan de balletkunst in ons land.
De eerste drie werken legden een stuk geschiedenis vast. Thans beweegt zij zich in het gebied van de vakliteratuur. Waar de meeste buitenlandse publikaties zich doorgaans beperken tot het klassieke ballet, heeft Rina Barbier haar stof uitgebreid. Niet enkel termen, ook groepen en personen uit de Belgische en Nederlandse danswereld werden opgenomen. Dat is nu de zeer grote verdienste van haar nieuwe onderneming, want meestal komen Belgische en Nederlandse ensembles en personalia maar zelden aan bod in de grote buitenlandse overzichten.
De laatste tijd wordt balletwerk wel steeds meer op film vastgelegd. Onze ‘vluchtige’ kunst wordt zo, althans voor enige tijd, bewaard, maar ook film en beeldband zijn vergankelijk. Daarom is elk boekwerk over de danskunst en haar beoefenaars van extra betekenis en de waarde ervan valt niet te onderschatten. In de eerste plaats voor de beroepsmensen, want waar de korpsen — in onze kunst uitsluitend uit jonge mensen samengesteld — vlug wisselen, ‘vervliegen’ vele namen zeer snel. Publikaties als deze van Rina Barbier behoeden ze voor een al te vroegtijdige vergetelheid, kortom zij registreren geschiedenis. Maar ook voor de leek, de balletfan, heeft zo een boek zin. De danskunst heeft in onze tijd een vroeger onvoorstelbare op-gang gemaakt en spreekt nu miljoenen mensen aan. Dit uitgebreid publiek heeft behoefte aan lectuur over de kunst waarvoor het een voorliefde heeft.
Ziedaar enkele redenen waarom Rina Barbier met haar werk aan een noodzaak beantwoordt en met vreugde moet worden begroet. Eén wens wil ik hierbij nog uitspreken : Blijf het vuur hoeden…

Jeanne Brabants, Directrice Koninklijk Ballet van Vlaanderen, 4 december 1977