DE KAFT VERHUIST OP 13/2 NAAR NEDERKOUTER 8 TE GENT
TOT 30/1 EXTRA KORTINGEN IN DE WINKEL IN DE HUIDIGE WINKEL


A la vapeur, dat heet progres!

Liederen van de industriële revolutie

Erik Demoen

A la vapeur, dat heet progres! - Erik Demoen
A la vapeur, dat heet progres! achterflap
  • Bindwijze: Paperback
  • Conditie: tweedehands, lichte gebruikssporen
€12,00 €3,60
Dagelijkse verzending
Verzendkost België: € 5
Verzendkost Nederland: € 7
Andere landen op aanvraag - Please enquire for other destinations
Ophalen in Gent

Flaptekst

Het populaire en volkse lied speelde een centrale rol in het kultureel leven van de gewone mens in de negentiende eeuw. Moderne media zoals de radio, de TV en de geschreven pers waren tot in het begin van deze eeuw onbestaande of bereikten slechts een klein gedeelte van de bevolking.
Allerlei soorten nieuws, zowel belangrijk wereldnieuws als zuiver lokale situaties, werden verspreid onder de vorm van liederen.
De vliegende blaadjes met de liedteksten vormen een belangrijke historische bron zowel om de tijdsgeest te vatten als om de ideeën die binnen de grote massa leefden te rekonstrueren. Vanzelfsprekend kwamen heel wat aspekten in verband met de industriële revolutie hierin aan bod, zoals bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe spoorwegen, het gebruik van de stoommachine, de introduktie van nieuwe technieken en allerlei toepassingen van uitvindingen in het dagelijks leven.
Het leeuweaandeel der liederen werd verspreid door de marktzangers, die door de steden en dorpen van ons land trokken. Hun repertoire bestond niet alleen uit moordliederen, kluchtliederen of romances, maar zij hadden ook oog voor het industrieel en sociaal gebeuren van hun tijd.
Figuren zoals Karel Waeri (1842-1898) te Gent of Andreas De Weerdt (1825-1893) te Antwerpen stijgen uit boven deze soms wat banale en stuntelig geschreven marktliederen. Men kan hen beschouwen als de journalisten en kommentatoren van hun tijd. Zij schreven een ware kroniek bijeen van de belangrijkste nationale en lokale evenementen waarin vaak industriële aspekten op de voorgrond treden.
Het politieke lied, anderzijds, kende een lange historiek, maar kreeg in de tweede helft van de negentiende eeuw een enorm belang als strijd- en propagandamiddel. Het werd veelal geschreven van bovenuit voor het volk en weerspiegelt de verschillende standpunten in de toenemende sociale strijd.
De publikatie A la vapeur, dat heet progrès vertrekt vanuit een originele visie op de 19de eeuwse arbeiderskultuur en geeft een situering van de socio-kulturele rol van de populaire liederen en volksliederen.
Daarnaast worden 88 liederen weergegeven, zo veel mogelijk met muziek, met de nadruk op de industrieel archeologische aspekten. Een greep uit de vele titels geeft de algemene tendens aan :
De Stoommachinen, De Voordelen van den Yzeren Weg, Vreeselijke Spoorwegramp te Contich, De Vooruitgang, De Martelaressen der Continus, Onze Fabrieksmeisjes, Het Bedelaarskind, ...

Specificaties

TaalNederlands
Aantal pagina's204
UitgeverijMuseum voor Industriële Archeologie en Textiel
Publicatiedatum1985

Onderwerpen

volksliederen industriele revolutie muziek sociale geschiedenis
  • Zoek een boek

Klanten vertellen

"Het "Dürer"-boek is goed aangekomen. Dank U wel voor de vlotte afhandeling van mijn bestelling."
Jozef C. uit Ninove, België (5/3/2016)

"Zo professioneel!"
Natacha P. uit Sint-Niklaas, België (25/6/2016)

"Veel dank voor de correcte verzending, Leen. Deze middag werd het pakket door mij in ontvangst genomen. De exemplaren zijn prachtig!"
Elise H. uit Brugge, België (28/11/2015)

Maak een afspraak met De Kaft