De Jules Verne Gids

Karol van Bastelaar

De Jules Verne Gids - Karol van Bastelaar
De Jules Verne Gids achterflap
Goodreads waardering - 0 beoordelingen
0.00
Dit boek is niet meer op voorraad

Specificaties

ISBN9789085530077
TaalNederlands
Aantal pagina's301
Afmetingen230 x 150 x 26 mm
UitgeverijElmar
Publicatiedatum2005

Flaptekst

​Het aantal Nederlanders dat Jules Verne gelezen heeft, loopt in de miljoenen. Op 24 maart 2005 is het honderd jaar geleden dat de schrijver overleed. Verne is een van de weinigen uit de 19e eeuw waarvan nog steeds meerdere titels herdrukt en gelezen worden. De Jules Verne gids geeft de laatste stand van zaken weer, maar gaat veel verder dan de gebruikelijke biografie. Een nauwgezette studie van Verne’s werk laat zien dat hem met het gebruikelijke etiket van ‘vader van de sciencefiction’ onvoldoende recht wordt gedaan. Jules Verne had een zeer breed talent, hij schreef behalve de bekende reisromans ook robinsonades, een spookroman, liefdesromans, historische en politieke romans.

Hij had uitgesproken meningen over een groot aantal onderwerpen zoals het huwelijk, de rechtspraak, slavernij en politiek. In zijn knap opgebouwde verhalen maakt hij gebruik van archetypische beelden als grotten, schipbreuken, ijsvlakten en enorme explosies. Zijn karakters zijn vaak clichématig, maar juist daarin vertedert hij ons. Hij schrijft over vrouwen, negers en joden op een manier die ons een beeld geeft van de opvattingen uit zijn tijd.

De Jules Verne gids geeft een kritisch, maar ook liefdevol totaalbeeld van het leven en het werk van een schrijver wiens naam over de hele wereld bekend en geliefd is.

Karol van Bastelaar ging zich na zijn sociologiestudie interesseren voor de culturele en technische ontwikkelingen in de 19e eeuw. Hij heeft vanaf zijn jeugd allerhande voertuigen gedemonteerd en zelfs gerepareerd. Hij reisde de wereld rond, volgde vlieglessen, was zeeman, lid van een schietvereniging en bestuurt intussen zijn derde motorschip. Een goed basis voor een kritische studie over Jules Verne.